Странице

уторак, 4. фебруар 2014.

Brownie

Ako se neki strani slatkiš dobro pelcovao u mojoj kuhinji, onda je to ovaj.
Mi smo uglavom zadrti što se slatkog tiče i forsiramo naše slatkiše, tek tu i tamo uleti nešto za probu. Isto tako smo i veliki ljubitelji čokolade. Ne znam šta se to desi s godinama, ali nekada nam je najmilije bilo da kupimo čokoladu, a sada nam je milije da imamo čokoladni kolač.
E tu nastaje problem. Treba mi kolač koga ću brzo spremiti, a da nije suv i da je dovoljno čokoladan, a bez preterano sastojka itd. Brownie se pokazao kao idealno rešenje.



Sa vrlo malo sastojaka, dobijete savršeno čokoladni kolač. Može se nadograđivati dodavanjem orašastih plodova i glazure, može se praviti i bez toga, može se jesti topao ili poptuno rashlađen - odličan je u svakoj varijanti.

Što se recepta tiče, postoji mali milon varijanti. Razlike se javljaju pre svega u odnosu količina sastojaka, pa preko upotrebe vrste čokolade, tipa brašna, sve do dužine pečenja od koje veoma zavisi i krajnja struktura kolača. Isprobala sam na ovu temu mnogo recepata i na kraju predstavljam vam onu, za koju sam odavno čula i koja kaže da je za savršen kolač potrebno:
koliko putera, toliko čokolade; duplo više šećera, a duplo manje brašna i dva veća jaja na 100g putera.
Skroz jednostavno i nama najbolje.


Kolač na mojim fotografijama možda deluje viši nego što je karakteristično za jedan tipičan brownie. On treba da bude malo niži, više pločast, ali verujte da je ovo malo i optička varka, jer ima i malo glazure kao i posip od pečenih lešnika. Najbitnije je da gornji i donji sloj budu pečeni, a sredina mekana i lepljiva, bukvalno kao da imate neki fil unutra. To se tempira vremenom pečenja.
Jednom sam ga duže pekla, pa je Deki rekao da sam omanula, jer je u prošlom bilo više fila, a kolač se uopšte ne filuje. :)

Brownie najčešće pravim u keramičkom pekaču veličine 21x12cm, pa su i količine manje, ali radite proporcionalno i neće biti greške.

Potrebno je:
  • 80g putera
  • 80g crne čokolade (75% kakao delova, ali može i manje)
  • 150g kristal šećera
  • 2 jaja srednje veličine
  • 40g belog mekog brašna
  • kašičica ekstrakta ruma opciono
za glazuru ovog puta
  • 2 vršne kašike prah šećera
  • 1,5 vršna kašika punomasnog kakaoa
  • 6 kašika mleka
  • 20g putera

Priprema:

Posudu za pečenje postavite papirom koji se premaže tanko puterom.
Jaja cela blago razmutite žicom, dodajte šećer pa još malo umutite žicom, da malo posvetli i zapeni.
U drugoj posudi otopite puter, dodajte čokoladu pa i nju potpuno istopite. Zatim dodajte ekstrakt ruma i dobro promešajte. Ovu smesu dodati u smesu sa jajima i sjediniti. Na kraju sipati prosejano brašno pa sa par kružnih pokreta žicom, sjediniti.
Ovde nema mućenja i bućkanja, da se ne ubaci puno vazduha u smesu, jer u suprotnom imate rupe u kolaču i ne naraste ravnomerno tokom pečenja, a nama treba kompaktan lepljiv sloj u sredini. Ako se pojavi koja rupica, nije tragedija, ali rupice nisu poželjne.
Smesa se izlije u posudu za pečenje i prilikom izlivanja se trudimo da svuda imamo jednaku debljinu smese.




Veoma bitan momenat je pečenje.
Rerna se zagreje na 20stepeni više nego što nam treba. Ako pečete na 180°C, zagrejte je na 200. Pečete na temperaturi na kojoj pečete korice za torte, to ne mogu da vam preciziram.
Dakle, zagrejali smo rernu.
Stavimo posudu i odmah smanjimo na radnu temperaturu. Pečemo 12 minuta, isključujemo rernu i ostavljamo još minut, vadimo napolje.
Gledajte na sat ili podesite tajmer, to je mnogo bitno. Ja uglavnom sve pečem otprilike i na gledanje, ali ovde gledam na sat. Dovoljno je da ostane minut duže i da ne dobijete dobru srukturu, što bi moj muž rekao, imate manje fila. :D Ako pečete kraće, dobićete efekat lava kolača.
U svakom slučaju pratite proces i zapišite temperaturu i dužinu pečenja. Možda nećete iz prve potrefiti radnu temperaturu. Kolač je dobar i kada se peče malo duže, ali je ovakav mnogo bolji.

Glazura:
Može i ne mora. Meni je najbolja za baratanje ovakva, a i ukus joj je pun, pomalo gorak, pa se lepo nadopunjuje sa pečenim delom.
U šerpicu prosejte kakao i prah šećer. Dodajte mleko i malo izmutite kašikom. Nemojte se brinuti što to ne liči u tom momentu ni na šta. Stavite na ringlu i postepeno zagrejte do ključanja. Kada počne da ključa, svi sastojci će se lepo sjediniti u kompaktnu masu. Dodajte puter i još malo prokuvajte. Videćete kako se smesa lagano zgušnjava. Ostavite par minuta sa strane da se prohladi.
Kolač istresite iz posude na drugu stranu, koja je ravnija. Lagano skinite papir za pečenje i kašikom nanesite glazuru. Ako malo pocuri naokolo, ništa strašno. Odmah pospite, bogato, krupno seckanim prepečenim lešnicama, a i ne morate. kao što rekoh, može i bez glazure, kao i bez posipa.


Prijatno!

10 коментара:

  1. Da skratim lutanje i zagledanje svakog omota cokolade...koju cokoladu koristis? :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Otkud ti bas na ovom receptu? :)))))

      Starkovu od 75%, mada moze i bambi 70% a imas i na Kalenicu na tezgama neku austrijsku u pakovanju od 400g u crvenom omotu, ta je isto odlicna iako ima manje kakao delova, oko 45% to je klasicna za kuvanje.
      Uzmi neku od ovih crnih, ako hoces da bude gorce, ali neces omanuti ni sa ovom austrijskom.

      Избриши
    2. Pa eto, malo za promenu da jedem nesto cokoladno :D :D Mmmmm Kalenic... znala sam da ima nesto dobro tamo :D Hvala.

      Избриши
  2. I ja imam svoj omiljeni recept kom se stalno vraćam. Moram pogledati odnos sastojaka. Bas me zanima da li je sličan kao kod tebe... :)
    jednom sam kombinovala brownie sa karamel prelivom i ganachom. Ludilo! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Jako volimo brownies iako ih već duže vrijeme nisam radila. Dobro si sve objasnila, pečenje je zaista važno kako bi kolač bio onako sočan kako mora biti.

    ОдговориИзбриши
  4. Takodje imam svoj omiljeni recept, i takodje cu morati da uporedim odnos sastojaka :) Tvoj brownie odlicno izgleda!

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo je valjda omiljeni americki kolac. I moje ga dete obozava.

    ОдговориИзбриши
  6. Nažalost nisam nikad radila, ovi djeluju jako sočni

    ОдговориИзбриши
  7. Brownie je kolač koji je i mene na prvu oduševio, malo sastojaka, brzo i jednostavno i vrhunski okus ! Super mi je ovaj koji si napravila !

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails